Știi de ce se despart în general cuplurile sau partenerii de afaceri?

Diferențe de opinie? Nu chiar. Experții spun că alta e cauza:

În realitate, studiile spun că și cei care se înțeleg bine au multe dispute, deoarece și părerile lor adesea diferă – iar ceea ce contează cu adevărat e de fapt altceva.

Howard Markman, un cunoscut cercetător al relațiilor de cuplu, a descoperit că, urmărind interacțiunea a doi parteneri timp de numai 15 minute, putea prezice cu o probabilitate de 90% dacă peste 5 ani partenerii vor mai fi sau nu împreună.

 

Contează ceea ce se întâmplă în momentele de dezacord

Markman și-a bazat predicția pe  modul în care cuplul se comporta într-un moment crucial: momentul în care apare dezacordul.

Dacă partenerii foloseau în mod uzual tactici precum amenințări, etichetări sau tăcerea frustrată, șansele de a rămâne împreună într-o relație bună pe termen lung erau mici.

Strategia câștigătoare

Pe de-altă parte, o tactică simplă, des folosită de cuplurile cu o relație fericită pe termen lung, a fost observată de profesorul Timothy Smith de la Universitatea din Utah:

În timp ce își exprimau frustrarea, partenerii adăugau și un apelativ afectuos, de exemplu: Iubito, chiar nu te pot asculta când țipi așa, se mutau puțin mai aproape unul de altul sau făceau un gest de contact fizic.

De ce funcționează

Pentru că liantul unui cuplu este încrederea în celălalt și în bunele sale intenții. Siguranța primează.

Pentru ca celălalt să rămână deschis și să poată asculta cu adevărat ce te nemulțumește, este important să se simtă în siguranță cu tine, chiar și atunci când îți exprimi frustrarea.

Amenințările, etichetările sau tăcerea frustrată înrăutățesc lucrurile, în vreme ce un gest sau un apelativ cald îl liniștește pe celălalt – subliniind că nemulțumirea ta este legată de un comportament anume (care poate fi schimbat), nu de omul din fața ta luat ca întreg.

 

În concluzie

Data viitoare când discutați în contradictoriu, ia-ți un moment pentru a-ți manifesta afecțiunea, chiar în timp ce îi spui ce te supără.

***

***

 

Adriana Georgescu:

• Consilier în carieră acreditat GCDF

• Coach acreditat ICF ACC

*

*