„Cum ai ajuns să faci ceea ce faci? Ce înseamnă o carieră de succes pentru tine? Cum pot ajunge și eu să fac ce-mi place și să fiu și plătit(ă) pentru asta?” 

Un interviu realizat de Alexandra Iancu pentru proiectul Become.

Sufletul e doritor şi dacă tu simţi că vrei să faci dans, fă-o! Nu pentru că vrei să faci performanţă, fă-o doar pentru că sufletul tău vrea asta. Dacă nu-i mai place.. e tot o încercare, e tot fericit. Aşa că, faceţi ce faceţi cu sufletul.

El este Mădălin Farc, cel mai tânăr coregraf român care s-a remarcat la nivel internaţional şi care a lucrat cu numeroşi artişti de la noi precum Alexandra Stan, INNA, Corina, Smiley etc. Tot el este coregraful emisiunii concurs „Românii au talent”.

Am întâlnit o persoană sinceră, curajoasă, care şi-a urmat pasiunea, visul, indiferent de obstacolele întâlnite. Mădălin ne-a împărtăşit multe experienţe din viaţa lui şi drumul care a trebuit să-l parcurgă pentru a ajunge unde se află acum.

• Care sunt abilităţile necesare în dans ?
• Ce este creativitatea?
• Ce cărţi ne-a recomandat?
• Care au fost modelele lui în viaţă?
• Care sunt sfaturile lui pentru noi?

Vei găsi totul aici, alături de multe altele. Povestea lui poate fi şi povestea ta.

*****

PERIOADA COPILĂRIEI

Am început să cânt de la vârsta de 7 ani și am cântat până la 14 ani. La 14 ani m-am decis că vreau să fac dans, perioadă în care am fost susţinut de părinţi pentru a mă putea antrena la cel mai înalt nivel. Am renunţat să cânt deoarece am avut o tranziţie în voce. La băieţi, vocea se schimbă la un moment dat şi am zis că vreau să las muzica deoparte pentru că am făcut asta 7 ani şi am considerat că a fost îndeajuns. La un moment dat, am văzut o trupă la un concert de-al meu şi mi-am zis: „Asta vreau să fac!”

Viaţa cumva m-a ales pe mine să fiu artist. Nu m-am gândit că vreau să studiez ceva anume, a venit totul de la sine.

6

****

REALIZAREA DOMENIULUI OPTIM DE URMAT

După vârsta de 17 ani am realizat că deja îmi alesesem drumul pe care voiam să-l urmez. De obicei, când am ceva în minte (pozitiv sau negativ), observ lipsurile. Poate să fie o piaţă anume de business sau poate să fie viaţa în general.  Câteodată sunt acele goluri la care dacă te uiţi atent, poţi să le umpli. Atunci am văzut că există o nişă care nu este folosită în România, care nu este folosită  în afară şi mi-am zis: Ok, aleg calea asta şi mă duc pe drumul meu.

****

ECHILIBRUL DINTRE VIAŢA PROFESIONALĂ ŞI CEA PERSONALĂ

Nici acum nu am echilibrat, dar până la urmă găseşti un sens al lucrurilor, e un proces continuu şi pentru mine. În orice faci, dacă munceşti prea mult, la un moment dat îţi e greu să faci lucrul ăla dacă îl faci prea mult timp. Atunci am început să nu mai lucrez, adică mintea mea voia să lucreze şi doar atunci începeam să mă simt bine. Mai târziu, mi-am dat seama că poţi realiza ceva şi în momentele în care stai şi îţi creezi o relaţie frumoasă cu iubita ta sau cu prietenii din jurul tău.

Vorbind cu oamenii, există un alt aspect al vieţii pe care dacă îl neglijezi mi se pare că nu are cum să-ţi dea împlinire, succes, motivaţie, creativitate în munca ta.

Consider că e important să lucrezi la toate aspectele. Fac terapie, am coach în business, am un om care mă îndrumă sufleteşte. El mi-a arătat la un moment dat un cristal care arăta ca un strop de ploaie cu mai multe faţete şi mi-a zis:

Vezi, tu acum lucrezi doar pe o parte a cristalului, dar uite câte faţete are cristalul ăsta. Uite câte lucruri neglijezi şi câte lucruri dai la o parte pentru că tu crezi că doar munca încontinuu te va face să ai succes”.

Atunci mi-am dat seama că nu asta este ideea. Ideea este să le ai pe toate la un anumit echilibru.

Soluţia pentru a menţine echilibrul cred că ar fi să încerci câte puţin din toate şi în momentul în care trăieşti, stai şi nu ai inspiraţie, să explorezi momentul ăla şi să-i dai voie să se întâmple. Să înţelegi că totul este pentru scopul tău. Să fii acolo!

1

****

Foarte mulţi oameni văd trecut, prezent şi viitor. Nu există combinaţia asta. Este necesar să trăieşti în prezent.

7

****

PRESIUNILE DIN PARTEA SOCIETĂŢII

În momentul în care i-am văzut pe prietenii mei muncind şi dorindu-şi să realizeze ceva pe cont propriu, atunci m-am ambiţionat şi eu. Ei au fost oamenii care m-au inspirat. Puternici suntem atunci când suntem mai mulţi. Îmi place să văd pe cineva care se ambiţionează să pună deoparte tot ce înseamnă părerea celorlalţi şi să facă ceea ce simte să facă.

****

MODELELE ÎN VIAŢĂ

Mentorul meu Gabriel Francisco, având o experienţă de 14 ani în dans, mi-a arătat tot ce înseamnă dansul, m-a ajutat foarte mult să văd dedesubturile jocului. Orice ai alege, este un joc. Viaţa este un joc pe care-l trebuie să-l jucăm.

„Fă ceea ce simţi tu şi să nu îţi fie frică să fii original.” – Gabriel Francisco.

Sunt mulţi oameni care mă inspiră:

  • Elon Musk : a înfiinţat X.com – companie precursor al PayPal, a înfiinţat SpaceX şi a co-fondat Tesla Motors.

Este un exemplu de persoană care a făcut ceea ce a simţit.  Atunci când lumea îl îndruma să meargă în stânga, el mergea în dreapta, iar în momentul de faţă e unul dintre cei mai de succes oameni din lume.

  • Emil Rengle m-a influenţat foarte mult
  • Alexandra Stan, cu care am avut nişte discuţii interesante

De obicei, oamenii îşi găsesc modelele la TV, vedete precum Kanye West şi altele care sunt destul de bune în ceea ce fac. În momentul în care ai prieteni care te inspiră, consider că e important să te uiţi la ei, să-i susţii, la rândul lor să te susţină şi ei pe tine.

12

***

CUM MI-AM ALES MENTORUL?

Mentorul m-a găsit pe mine, a fost pur şi simplu o chimie.

Antrenorul meu de la vremea aceea a plecat în străinătate să se antreneze acolo. Tot el l-a adus pe Gabriel Francisco în România, a făcut câteva seminarii, workshop-uri.  Noi am rezonat, dar nu foarte mult la început. L-am mai chemat eu de câteva ori în România, i-am „dat de lucru”. El a observat că eu am văzut ceva în el, în acelaşi timp în care el a văzut ceva în mine. Dacă eu îl susţin, el mă susţine. El a făcut un proiect de vreo cinci filmuleţe. La un moment dat eu m-am apucat de tot ce înseamnă producţia filmuleţelor, locaţiile, coregrafiile şi tot ce ţine de partea asta.  Asta a fost „click-ul” ăla între noi. La 2 luni după ce am făcut asta, mi-a trimis un mail şi mi-a zis: „Am un job pentru tine în Elveţia.”

Cu Alexandra Stan am reuşit să vorbesc prin Emil. Emil făcuse proiectul StanBoys, am ajuns în echipa Alexandrei Stan dintr-o coincidenţă, dar s-a dovedit a fi o super experienţă. Am călătorit un an de zile, am văzut lumea alături de ea şi am făcut o grămadă de oameni fericiţi.

***

ABILITĂŢILE NECESARE UNUI COREGRAF/ DANSATOR

Ai nevoie de un program foarte bine pus la punct. Eu am unul, dar tot timpul am nişte lucruri pe care vreau să le ating săptămânal. E foarte important să faci sport, trimiţi energie pozitivă, îţi dă un alt „vibe”, ai mai multă energie. Îmi place să citesc, să ies afară şi să mă distrez.

2

****

RELAŢIA ARTIST MUZICAL/COREGRAF/ DANSATOR

Depinde de implicaţia artistului muzical.  Dacă el îşi doreşte să facă un show extraordinar, îl iau de la 0, îi arăt bazele dansului, îi explic muzical, pentru că noi dansatorii  vedem muzica în imagini. Artiştii muzicali văd muzica diferit de noi, o văd în segmente sau se gândesc la notele muzicale.

****

CUM SE LEAGĂ STUDIILE DE CEEA CE FACI ACUM?

Am luat cursuri online de Business Mastery cu Lorand Soares, în acelaşi timp am început să cresc pe Coach în Business.  Având în vedere că sunt coach în dans, am realizat că sunt două direcţii pe care poţi să mergi în dans: dance skills şi business skills.  Am creat o piramidă cu 10 puncte, 5 puncte într-o parte şi  5 puncte în altă parte. Pentru a ajunge în vârful piramidei, e important să mergi din ambele direcţii în sus.

Mulţi artişti sunt reticenţi la ceea ce înseamnă business pentru că au impresia că oamenii vor să le sustragă banii, să profite de ei. Învăţând business şi aplicând lucruri din business la afacerea lor, în viaţa lor artistică, eu cred că ar putea să le dea un zvâc mult mai mare din toate punctele de vedere.

Pot să spun că m-au ajutat foarte tare studiile mele de business să le aplic în dans şi să văd din nou, cum pot să umplu golurile prin tehnicile de business pe care le învăţ.

Ted Talks m-au mai ajutat, timp de un an jumătate m-am uitat obsesiv.

Fac management lucrând cu artişti, îi coordonez, le ofer locuri de muncă. Acesta este un side job. Cred că este foarte important să ai şi un alt job ca şi artist pentru că sunt perioade moarte. Eu m-am gândit să am la 40 de ani un restaurant.

Cărți recomandate 

  • Paulo Coelho – Alchimistul
  • Lise Bourbeau – Ascultă-ţi corpul (m-a influenţat foarte tare, ambele părţi sunt foarte frumoase)
  • Neale Donald Walsch – Conversaţie cu Dumnezeu
  • Jay Z – citiţi ambele cărţi. Una este „Decoded” şi cealaltă este scrisă de altcineva despre viaţa lui şi anume „From corner street to corner office”

Aş sugera ca unele persoane să urmeze aceeaşi paşi ca şi mine din cauza faptului că baza direcţiei pe care o poţi urma e aceeaşi, dar paşii sunt total diferiţi. E normal să fie aşa.

Poţi să urmăreşti viziunea, dar paşii să-i faci în felul tău. Foarte mulţi oameni se compară între ei, mai ales în lumea artei. Sugestia mea este să-ţi vezi de drumul tău, de paşii, ritmul tău. Dacă tu azi te simţi mai lent, fii mai lent.

11

****

SATISFACŢIA DIN MUNCA DEPUSĂ

Cred că în momentul în care „ating publicul” şi le văd reacţia.  Cel mai recent exemplu ar fi că am făcut un show cu Emil Rengle, iar scopul nostru a fost să fie senzaţie, să fie şoc. Faptul că publicul a fost cu telefoanele pe sus şi vedeam reacţia oamenilor, te face să îţi dai seama că ai putut să aliniezi lucrurile perfect, încât să-ţi iasă lucrurile aşa cum ţi-ai dorit.

Asta mă face cel mai fericit când e vorba de muncă. Să văd că ceea ce gândesc se aliniează cu ceea ce se întâmplă în realitate.  

***

ÎNCREDEREA ÎN SINE

E subtil subiectul, dar cred că cel mai important e să faci ceea ce îţi place, ceea ce vrei. În momentul în care faci exact ceea ce îţi doreşti,  atunci îţi va creşte încrederea în tine 100%. Dacă vezi că ai 3 prieteni care vor să facă ceva şi tu nu vrei să faci acel ceva, nu o face. Asta îţi va creşte încrederea pentru că te vei simţi atât de bine cu tine şi cu decizia pe care ai luat-o, încât vei putea aplica asta în tot ceea ce vei face chiar dacă vrei să faci economie, medicină etc.

N-ai cum să reuşeşti fără să încerci, iar dacă ar fi să mergi pe un domeniu în care nu ai fost, doar încearcă să vezi cum te simţi, dacă îţi place, nu îţi place.

Ştii cum e cu sufletul?  Sufletul e doritor şi dacă tu simţi că vrei să faci dans, fă-o! Nu pentru că vrei să faci performanţă, fă-o doar pentru că sufletul tău vrea asta. Dacă nu-i mai place, e tot o încercare, e tot fericit. Aşa că, faceţi ce faceţi cu sufletul.

9

****

ÎNTOARCEREA ÎN ROMÂNIA

Cred că m-au influenţat foarte mult job-urile la care am fost invitat să particip (o coregrafie la Vocea României, la Untold, am lucrat cu Corina, Andra etc.).

Pot să zic că le-am făcut pe toate. Mă duc în China, mă duc în Elveţia, Franţa. România e casa mea, dar trăim într-o lume atât de globală, încât poţi să ai casa unde vrei tu.

Dacă m-ai întreba unde aş vrea să locuiesc, aş spune că vreau să locuiesc tot aici în Bucureşti şi pot să zic că există atât de mulţi bani, atât de multe oportunităţi pe care le poţi face în locul ăsta.

****

CREATIVITATEA

Creativitatea e un proces. Mulţi au impresia că un om creativ se trezeşte aşa dintr-o dată şi zice: „Ce idee genială mi-a venit şi acum o să schimb lumea cu ideea asta!” Pot exista oameni de genul ăsta, se poate naşte unul la un milion. Pentru a fi mai aproape de creativitate, unul dintre factori ar fi starea de bine pe care o ai, pacea interioară.

Suntem trup, spirit şi minte. În momentul în care le aliniezi pe toate trei, nu ai cum să nu creezi ceea ce îţi doreşti.

5

***

SINCRONIZAREA ÎN  DANS

Ca o trupă să se sincronizeze perfect, detaliile fac diferenţa şi evident, nivelul dansatorului.  Nu ai cum să pui un începător lângă un avansat şi să ai impresia că începătorul o să danseze la fel ca şi avansatul. E imposibil. E foarte important să găseşti o omogenitate între oameni şi să vezi că poţi să-l aduci pe cel care e la nivel mediu, la nivelul celui mai înalt, să-i motivezi pe alţii şi să se motiveze unul pe altul.

***

CÂT TIMP SĂ ALOCI DANSULUI

Depinde cât vrei tu. Sunt oameni care dansează şi 12 ore pe zi la nivelul cel mai înalt, sunt oameni care dansează doar 3-4 ore pe săptămână şi sunt foarte buni. Cred că asta depinde de fiecare, de ritmul şi de etapa din viaţa fiecăruia. Sunt coregrafi de industrie de top care probabil că dansează o dată pe lună, având în vedere că ei au sub ei alţi coregrafi şi acei coregrafi au sub ei alţi coregrafi.  E un fel de scară ierarhică. Fiecare îşi face treaba lui, el e acolo pentru că e de multă vreme în business, el e dedesubt pentru că e foarte bun şi e „fresh”.

Perseverenţă. Fă-o o dată pe săptămână, dar fă-o în fiecare săptămână sau fă-o de 20 de ori pe lună, dar în fiecare lună.

Dacă eşti începător sau eşti la nivel mediu şi vrei să faci dans, încearcă toate stilurile de dans. Sunt aşa de multe stiluri de muzică care-mi plac… aş spune hip-hop, dar în acelaşi timp îmi place foarte mult şi muzica orientală. Fă-le pe toate dacă eşti la început. Atunci când vrei să mergi la casting sau vrei un job în altă parte, să nu intri în sală şi să te simţi prost că tu nu ştii despre ce e vorba sau să nu ştii de unde vine mişcarea pe care coregraful sau dansatorul ţi-o dă.

E important să fii pregătit. Luând cursuri din fiecare, o să te facă să treci de sentimentul: „Nu ştiu ce e cu mine, de ce nu ştiu asta?” Nu consider că e târziu pentru cei care încă nu s-au apucat să activeze în domeniul ăsta. Mentorul meu s-a apucat la 19 ani de dans.

****

A FI VIU

Înseamnă să trăieşti acum, cred că asta înseamnă să te simţi viu. Foarte mulţi oameni au gânduri de care nu vor să vorbească. Mie îmi place să vorbesc despre toate gândurile pe care le am. Mulţi oameni nu au cele mai bune gânduri despre persoana proprie şi atunci m-am gândit într-o zi: Oare dacă nu aş reuşi în dans, ce aş vrea să fac? Mi-aş pune capăt zilelor sau ce anume aş face? În momentul acela mi-am dat seama de faptul că sunt în momentul de faţă pe Pământ, trăiesc şi că acel moment nu va mai fi niciodată. Asta înseamnă să fii viu, pur şi simplu să te bucuri de viaţă.

****

IUBIREA ŞI PASIUNEA PENTRU MUNCA DEPUSĂ

Dacă ar fi să definesc iubirea, aş defini-o ca pe relaţia cu sora mea, cu iubita mea sau cu prietenii mei. În legătură cu pasiunea pentru artă, e momentul acela când te trezeşti dimineaţa şi te întrebi de unde vine această energie care îmi permite să fac atâtea lucruri. Asta este pentru mine pasiunea. Există o legătură de iubire între mine şi procesul de creaţie.

4

****

CE SCHIMBĂRI AŞ FACE?

Nu cred neapărat că aş schimba ceva anume, dar mi-ar plăcea ca oamenii să vadă cât de mult ne iubim unii pe alţii şi cât de multă iubire există între oameni, cum toate războaiele şi „foamea după bani” sau succes nu merită, mai ales dacă cineva e rănit sau suferă. Cred că aş schimba ideea oamenilor de a nu mai face lucruri care să-i rănească pe ceilalţi.

Aș vrea ca oamenii să vadă cat de multă iubire, putere şi forţă există în gândirea unitară când ne vrem uniţi şi ne vrem binele. Da, aş schimba ceva în industria muzicală românească. Le-aş spune celor care sunt în industrie de prea multă vreme că le-a trecut timpul şi să se lase, iar celor noi să fie originali.

3

****

ROLUL MUZICII ÎN VIAŢA NOASTRĂ

Poţi să mergi în vremea antică şi oamenii stăteau în jurul focului şi făceau muzică din orice. E ceva ce există în ADN-ul nostru de când suntem pe lume. Adică cât de important poate să fie ceva ce a apărut odată cu tine? Este foarte importantă muzica.

Da, muzica pe care o asculţi îţi exprimă modul în care eşti tu ca şi om, îţi dă starea în care eşti tu, şi da, poţi să asculţi muzică cu înalte, mai exact melodii lirice. Îmi place să ascult astfel de muzică. Este „uplifting” să asculți muzică dimineaţa. Dar totuşi sunt și multe lucruri triste care te fac să fii pozitiv după aceea. Depinde cum o percepi şi de capacitatea ta de a înţelege muzica.

Îmi place mult Carla’s Dreams, Guess Who, îmi place muzica pe care o face şi Liviu Teodorescu. Evident, îmi place  sora mea care şi ea este cântăreaţă. Ascult muzică underground mult. Nimeni Altu’ îmi place mult. Sunt genul ăsta de om, îmi place ca muzica să aibă un mesaj care să exprime mult din persoana care cântă.

****

DESPRE STUDENŢI

Nu am făcut nici o facultate, nu am studii superioare din punctul acesta de vedere, dar ceea ce observ este că mulţi oameni se lasă purtaţi de sistemul ăsta în care suntem. Nu cred că studenții sunt indiferenţi, cred că sunt pur şi simplu comozi şi relaxaţi. Mi se pare că în momentul în care termini liceul şi nu mai ai nimic de făcut decât să te gândeşti la ceea ce îţi doreşti tu pentru viaţa ta, atunci chiar trebuie să îţi iei timp, fie că e un an sau doi.

Dacă nu găsești ce iubeşti sau ceea ce te atrage cu adevărat, ia-ţi 2 ani şi gândeşte-te 2 ani. Nu face ceva ca mai apoi să regreţi. Dacă sunt perioade în care nu poţi să te decizi, de ce ai alege ceva doar pentru că asta vrea mama ta sau societatea în care trăieşti?

Până la urmă tu, când mergi la somn, trebuie să te simţi bine cu alegerea pe care ai făcut-o.

10