Friends at work

Mai mult de 60% dintre discuțiile noastre zilnice sunt povești personale, discuții informale, trăncăneală. Cum ar fi să transformăm parte din pălăvrăgeala cu colegii (plăcută, de altfel) în discuții care să încurajeze și mai mult cunoașterea reciprocă, empatia, apropierea?

******

Relațiile apropiate cu ceilalți, plasa noastră socială, sunt fundația unei vieți înfloritoare – alături de emoțiile pozitive, implicarea în ceea ce facem, prezența unui scop în viață și realizările pe care le avem (PERMA).  Prietenii la birou ne fac să ne simțim bine, iar când ne simțim bine avem chef să facem și lucrurile bine. Cercetările Gallup arată că prieteniile apropiate impulsionează satisfacția angajaților cu 50%, iar pentru cei care au cel puțin un prieten foarte bun la birou, probabilitatea de a fi mai implicați în munca pe care o fac este de 7 ori mai mare. Prietenii înseamnă mai mult decât distracție – înseamnă împărtășirea unui scop comun: „suntem în asta împreună”. Munca este mai distractivă, dar și mai satisfăcătoare – are un sens.

******

Este adevărat că nu trebuie să fim neapărat prieteni sau apropiați pentru a lucra bine împreună. Dar cum munca poate ocupa mai mult de jumătate din viața noastră, ar fi păcat ca acestei jumătăți să îi lipsească unul dintre cele mai importante ingrediente ale unei vieți satisfăcătoare. Avantajele prieteniilor și apropierii la birou depășesc cu mult posibilele dezavantaje, care cu siguranță pot fi evitate – pierderea de vreme, formarea unor clici, gândirea de turmă sau loialitățile încălcate.

*****

Putem facilita relațiile pozitive la birou? DA! Avem de câștigat de pe urma creării și susținerii unor relații pozitive la muncă? Din nou, răspunsul este DA.

******

Una dintre cele mai bune metode de dezvoltare a unor relații apropiate între colegi este auto-dezvăluirea susținută și reciprocă.

******

Relațiile autentice pornesc din interes autentic. Formal (dacă ești un manager care dorește să îmbunătățească relațiile în echipă) sau informal – la cafea sau în pauza de masă, exersează-ți curiozitatea despre oameni. Joacă-te, experimentează, înlocuind, din când în când, simpla pălăvrăgeală cu întrebări și discuții ceva mai profunde. Sau, atunci când ai un membru nou în echipă, încearcă să afli cât mai multe lucruri relevante despre acea persoană (și împărtășește aceleași lucruri despre tine).

******

Găsești mai jos, pentru inspirație, câteva întrebări sau teme de discuții. ******

 1. Dacă ai putea alege pe oricine din lume, pe cine ai dori să inviți la cină ?
 2. Ți-ar plăcea să fii faimos? În legătură cu ce anume?
 3. Ce ar presupune o „zi perfectă” pentru tine?
 4. Când ai cântat ultima data numai pentru tine? Dar pentru altcineva?
 5. Dacă ai trăi până la 90 de ani și ai putea alege pentru ultimii 60 de ani fie mintea, fie corpul unei persoane de 30 de ani, ce ai alege?
 6. Pentru ce ești cel mai recunoscător în viață?
 7. Dacă te-ai putea trezi mâine dimineață cu o nouă calitate sau abilitate, care ar fi?
 8. Dacă ar exista un glob de cristal care să îți spună adevărul despre tine, despre viață, despre viitor sau orice altceva, ce ai vrea să știi?
 9. Există ceva ce ai visat să faci de mult timp? De ce nu ai făcut până acum? Ce ai putea face de acum încolo ca acest lucru să se întâmple?
 10. Care este cea mai mare realizare a vieții tale?
 11. Ce apreciezi cel mai mult în relațiile de prietenie?
 12. Care este cea mai valoroasă amintire a ta?
 13. Care este cea mai neplăcută amintire a ta?
 14. Ce înseamnă prietenia pentru tine?
 15. Împărtășiți un moment stânjenitor din viața fiecăruia.
 16. Ce ar fi prea serios ca să glumești despre acel lucru (dacă există așa ceva)?
 17. Îți ia casa foc. După ce salvezi toate ființele dragi, mai ai timp să te duci să mai salvezi un lucru. Care ar fi acela?

Încearcă-le și observă cum împărtășirea răspunsurilor la aceste întrebări* poate schimba în bine calitatea relațiilor cu cei din jur.

*Întrebări adaptate după studiile psihologului A. Aron despre apropierea interpersonală